האם תמ”א 38 תסתיים בשנת 2022?

תמ”א 38 – תכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים בודדים שנבנו לפני 1980 מפני רעידות אדמה, נכנסה לתוקפה בשנת 2005 אולם בעשור הראשון לקיומה הניבה מעט מאוד תוצאות. היא עברה תהפוכות רבות, בניסיון לקדם את התוצאות בשטח, לרבות שלושה תיקוני חקיקה, תקנות וחקיקות נלוות, אשר נועדו כולם לייצר ודאות ליזמים, רשויות מקומיות ודיירים לניהול תהליכי התחדשות עירונית מואצים. בחודש מאי 2012 שונה לבסוף שם התוכנית לתמ”א 38 נוסח משולב, הכולל את התיקון ה-3 לחוק והוא הנוסח המחייב של התוכנית נכון להיום.

בעקבות זאת, בשנים האחרונות חלה תנופה בביצוע פרויקטיי תמ”א 38, בין היתר בזכות ההתייעלות התכנונית והחקיקתית, כגון מתן פתרונות לאוכלוסיות מבוגרות, התמודדות עם דיירים סרבנים ואף עם תופעת המאכרים שפיתו דיירים לחתום על הסכמים לא ראליים ובכך עיכבו ומנעו ביצוע פרויקטים בפועל. 

יחד עם זאת, תמ”א 38 עדיין עמדה בפני כשלים רבים. בין היתר, היא לא עמדה במטרות שהוצבו לה על ידי הממשלה ולא מומשה באזורי הפריפריה וערי השבר הסורי אפריקאי המועדים לפגיעה בעת רעידות אדמה. כמו כן, הרשויות המקומיות נאלצו להתמודד עם בעיית התשתיות בשכונות הוותיקות, כאשר ממול לתוספת דירות – הן לא תוגמלו על ידי המדינה בתקציבי פיתוח ובנייה ציבוריות.

צפו במגוון הפרויקטים שלנו ⇐

האם תמ"א 38 עומדת להסתיים - מאירוביץ גלנור

לאור זאת, מדיניות מינהל התכנון בישראל השתנתה ברבות השנים וכיום הן גופי התכנון הארציים והן המקומיים, מתעדפים חידוש מתחמים על פני בניין בודד, מאחר ויציאת מתחם שלם מאפשרת תכנון וביצוע תשתיות נרחבות. על כן, קבעה המדינה כי באוקטובר 2022 תבוא תוכנית תמ”א 38 במתכונתה הנוכחית לסיומה. 

אולם, מאחר ומתחמים כאמור אינם ניתנים לביצוע בכל מקום וישנם אזורים רבים אשר בהם ניתן לבצע חיזוק בנייני בלבד, במסלול תמ”א 38/1 – חיזוק ועיבוי הבניין או תמ”א 38/2 הריסה ובנייה מחדש של בניין בודד, הציעה שרת הפנים הנוכחית, איילת שקד, חלופה שתיתן מענה להמשך ביצוע פרויקטים במסלול תמ”א. ההצעה הנוכחית, בעיקרה, כוללת תוספת תמורות ליזם, במטרה להפוך את הפרויקטים לכלכליים, לצד פתרונות לתשתיות ומבני ציבור עבור הרשויות המקומיות. עוד מתייחסת ההצעה לקידום מסלולים מהירים והסרת שורה של חסמים, שמעכבים כיום את ביצוע הפרויקטים. 

במקביל, יש לציין כי הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית והרשויות המקומיות עצמן ממשיכות לקדם תוכניות ולקבוע מדיניות לחיזוק מבנים בודדים, בהתאם לצורך של כל עיר ולרצונה לחדש את השכונות הוותיקות ולחזק מבנים מפני רעידות אדמה, ירי טילים ומצבי חירום שונים, המהווים איום על מדינת ישראל.  

נכון לחודש מרץ 2022, החלופה נידונה בוועדת הפנים של הכנסת ובמידה ולא תאושר על ידי מליאת הכנסת במועד – אזי ההערכות הן כי מטה התכנון הלאומי ימליץ לוועדה הארצית לתכנון ובנייה להאריך את תוקפה של תמ”א 38. כך או כך, בשורה התחתונה ולמרות אי הוודאות המתמשכת – נראה כי רשויות מקומיות רבות ימשיכו לאשר תוכניות חיזוק בנייני, בין אם מתוקף תמ”א 38 ובין אם מתוקף סעיף 23 לתמ”א, אשר מאפשר זכויות בנייה במקום אלו הקבועות בתמ”א 38. 

יש לציין כי לצורך בדיקת היתכנות לביצוע תמ”א 38 בניין שבו הנכם מתגוררים, יש לפנות אך ורק לחברה יזמית מנוסה, המכירה היטב את מדיניות הרשויות המקומיות ואשר יש בידה לבדוק מול גורמי התכנון את המצב התכנוני בשכונתכם, לצד יכולת להציע מסלולים נוספים להתחדשות עירונית, כגון צרוף מספר מבנים יחד לביצוע פרויקט, מסלול מתחמי כגון פינוי בינוי ועוד. 

שימו לב! תופעה שבה יזמים חסרי ניסיון מבטיחים תמורות לא ראליות לדיירים עלולה למנוע את ביצוע הפרויקט ולהכשילו.

קראו גם – התחדשות עירונית | חיים מאירוביץ’

כתבות נוספות

רוצים לבדוק האם הבניין שלכם חלק מתכנית התחדשות עירונית?
אנו נלווה אתכם יד ביד בדרך לחלום הגדול!

לפרטים נוספים, חייגו 072-3313130 
או מלאו את הטופס שלמטה

Call Now Button